Een delegatie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is vanaf dinsdag in Oekraïne om daar onderzoek te doen naar de economische gesteldheid van het land.

Ook worden onderhandelingen over financiële hulp gestart. Dat zei het IMF maandag, schrijft The Wall Street Journal.

Een ingewijde rond de onderhandelingen tussen Oekraïne en het IMF liet maandagavond (Nederlandse tijd) weten dat de Oekraïne snel 3 miljard dollar (2,1 miljard euro) aan noodsteun van het IMF hoopt te ontvangen. Het gaat om een eerste tranche van een steunpakket van 15 miljard dollar. 

Het geld kan mogelijk binnen tien tot veertig dagen worden uitgekeerd, aldus de bron. Ook de Europese Unie werkt aan een steunpakket voor het vrijwel bankroete Oekraïne. Dit zou binnen enkele dagen kunnen worden afgerond.

Lagarde

IMF-directeur Christine Lagarde liet maandag weten dat het IMF de situatie in Oekraïne zal beoordelen en overleg zal voeren over hervormingen die de basis van een hulpprogramma kunnen vormen.

Het IMF blijft tot 14 maart in Oekraïne om een goede inschatting van de situatie te maken. De huidige regering had om het bezoek van de delegatie gevraagd. In de gesprekken komt ter sprake wat Oekraïne voor hervormingen moet doorvoeren om aanspraak op het steunpakket te mogen maken.

Kiev moet onder meer brandstofprijzen verhogen en overheidsuitgaven terugdringen om geld van het IMF te krijgen. Ingewijden verwachten dat de gesprekken pas kunnen worden afgerond als er een nieuwe, stabiele regering is.

Steun

Zondag lieten onder meer Duitsland, Engeland en de VS weten Oekraïne financieel te willen steunen. De landen veroordelen het binnenvallen van de Krim door Russische troepen.

De kersverse minister van Financiën Oleksander Shlapak zei eerder op minimaal 15 miljard dollar (10,9 miljard euro) van het IMF te hopen.

Oekraïne vraagt IMF om steun

Achtergrond: Drie economische scenario's voor de situatie in Oekraïne | 'Sancties tegen Rusland schadelijk voor Europa' | Zes dingen die u moet weten over Oekraine | Alle berichten over Oekraïne