De Europese Centrale Bank (ECB) maakt zich geen zorgen over de Europese banken die in Oekraïne opereren.

Dat zei ECB-bestuurder Danièle Nouy maandag.

Volgens Nouy zijn de activiteiten van de banken in het Oost-Europese land beperkt, gaat het om relatief kleine bedragen en is er geen speciale reden voor zorg.

Het Oostenrijkse Raiffeisen is de grootste buitenlandse bank in Oekraïne met 43,5 miljard hryvna, circa 3,2 miljard euro, aan bezittingen in het land. Daarna volgt het Italiaanse UniCredit en op enige afstand het Franse BNP Paribas.

ING heeft in Oekraïne een blootstelling van 1,5 miljard euro, wat neerkomt op 0,2 procent van de totale bankbalans. Dat liet een woordvoerster van de bank maandag aan het ANP weten. De Nederlandse bank opereert in het land als zakenbank en heeft een kantoor in Kiev.

ING is ook tijdens de recente omwenteling in het land operationeel geweest en bedient ook nu zijn voornamelijk internationale klanten. De zegsvrouw zei dat de bank de ontwikkelingen in het land nauwgezet volgt, maar liet weten dat het nog te vroeg is om vooruit te lopen op mogelijke scenario's.

ECB-president Mario Draghi liet weten dat de directe economische gevolgen van de crisis in Oekraïne voor het eurogebied beperkt zijn, maar dat de geopolitieke gevolgen groot kunnen zijn en veel verder kunnen gaan dan de puur economische consequenties. Hij gaf aan dat de ECB de ontwikkelingen in Oekraïne zeer aandachtig volgt.

Achtergrond: Drie economische scenario's voor de situatie in Oekraïne | 'Sancties tegen Rusland schadelijk voor Europa' | Zes dingen die u moet weten over Oekraine | Alle berichten over Oekraïne