AMSTERDAM - De werkgevers en werknemers in het streekvervoer hebben in de nacht van zondag op maandag een principeakkoord bereikt over een nieuwe cao. Dat hebben FNV Bondgenoten en de CNV Bedrijvenbond bekendgemaakt.

De werknemers van de busbedrijven gaan er met terugwerkende kracht per 1 januari 2002 3,75 procent op vooruit. Bovendien ontvangen zij een eenmalige uitkering van 0,25 procent aan het einde van het jaar.

Beide partijen kwamen voorts overeen de minister van Verkeer en Waterstaat om helderheid te vragen over het zogeheten collectief vraagafhankelijk vervoer. Het gaat hier om bijvoorbeeld belbussen en het vervoer van gehandicapten en schoolkinderen. De chauffeurs van dit vervoer worden betaald volgens de regels van de cao Taxi, waarin de lonen lager zijn.

Werkgevers en werknemers hervatten zondagavond het overleg, dat eerder deze maand was vastgelopen. De vakbonden eisten 4 procent meer loon. De werkgevers wilden niet verder gaan dan 3,5 procent per 1 april en een eenmalige uitkering van 0,6 procent aan het einde van het jaar.

De werknemers voerden eind vorige week actie door passagiers niet meer te laten betalen. Een poging van de werkgevers dit door de rechtbank in Utrecht te laten verbieden, mislukte. Zij dreigden de passagiers ook maandag en dinsdag gratis te vervoeren, maar door het principeakkoord is dat van de baan. De actie heeft de werkgevers 250.000 euro per dag gekost.