Bill Gates is na vijf jaar weer de rijkste mens op aarde. De Amerikaanse oprichter van softwarebedrijf Microsoft heeft in totaal 76 miljard dollar (55 miljard euro) aan eigendommen.

Dat blijkt maandag uit de nieuwste rijkenlijst van het tijdschrift Forbes. Gates passeert de Mexicaan Carlos Slim, die de lijst de afgelopen vier jaar aanvoerde.

Waar Slim zijn kapitaal in 2013 echter licht zag slinken, ging de Amerikaanse computerpionier er juist fors op vooruit.

Het bezit van Gates werd 9 miljard dollar (6,5 miljard euro) meer waard in een jaar tijd, zo schat Forbes. De eigendommen van Carlos Slim verloren 3 miljard dollar (2,2 miljard euro) aan waarde en zijn nu 72 miljard (ruim 52 miljard euro) waard.

Afgezien van het stuivertje wisselen in de top is de top van de rijkenlijst dit jaar weinig veranderd ten opzichte van 2013.

Zara-oprichter Armancio Ortega is nog steeds de nummer drie, gevolgd door investeerder Warren Buffet en Oracle-oprichter Larry Ellison. De gebroeders Koch, van het gelijknamige Amerikaanse conglomeraat, zijn wederom zesde en zevende.

Afwezige

Opvallendste afwezige in de top tien is de Chinese zakenman Li Ka-shing, eigenaar van het omvangrijke concern Hutchison Whampoa, de holding waaronder onder andere de Nederlandse drogisterijen Trekpleister en Kruidvat vallen. 

Li daalt dit jaar naar de twintigste plaats. Vorig jaar was hij nog achtste.

Facebook-oprichter Mark Zuckerberg is in een jaar tijd ruim twee keer zo rijk geworden. Zuckerberg heeft zijn kapitaal vorig jaar uitgebreid tot 28,5 miljard dollar (20,7 miljard euro), waar hij 2012 nog afsloot met een fortuin van 13,3 miljard dollar (9,6 miljard euro).