De dreigende situatie in Oekraïne zorgde maandagochtend voor veel onrust op de financiële markten. Aandelenkoersen gingen van Moskou tot Amsterdam over een breed front stevig omlaag.

De beurs in Moskou ging 10,5 procent onderuit. Ook de roebel verloor flink aan waarde en bereikte zijn laagste waarde ten opzichte van de euro en de dollar ooit. 

Hoewel de hoofdgraadmeter van Moskou in het tweede uur licht herstelde, staat de Micex nog altijd ruim 8 procent in het rood.

De roebel daalde in waarde naar minder dan 2 eurocent. Elke euro is nu meer dan 50 roebel waard, waarmee de Russische munt zijn laagste niveau ooit bereikte. Ook ten opzichte van de dollar bereikte de roebel het dieptepunt. Voor een dollar krijg je nu 36,4 roebel.

Ook de AEX staat flink lager door de aanhoudende onrust in Oekraïne. Ook andere beurzen in Europa staan op een verlies. 

Bekijk de actuele beurskoersen van AEX-bedrijven

Roebel

De Russische valuta was al enige tijd aan het dalen, maar zakt na de omwenteling in Oekraïne en de crisis op de Krim nog sneller weg.

Afgelopen weekeinde verschenen er Russische troepen op de Krim - een schiereiland dat bij Oekraïne hoort maar in meerderheid een Russische bevolking heeft.

Volgens analisten kan Rusland rekenen op serieuze problemen met inflatie als de situatie niet snel wat rustiger wordt. Wisselkantoren door het gehele land meldden maandag een run op westerse valuta.

Rente

De Russische centrale bank verhoogde maandag het belangrijkste rentetarief. De rente gaat naar 7 procent, van een eerdere 5,5 procent.

De bank beroept zich op de recent waargenomen ''verhoogde volatiliteit op de financiële markten'' en zegt de ''risico's op inflatie en financiële instabiliteit'' die daar mee samenhangen tegen te willen gaan. De verhoging is tijdelijk, aldus de bank, die op 14 maart zijn volgende vergadering over rente zal houden.

Het is echter waarschijnlijker dat de maatregel is ingevoerd vanwege de forse waardedaling van de roebel.

Oliemarkt

De mogelijke sancties tegen Rusland zette ook druk op de oliemarkt, waar de prijs van een vat Brentolie met bijna 3 procent opliep tot 112,15 dollar.

De oorlogsdreiging maakte ook goud duurder. De prijs van het edelmetaal, gezien als een veilige haven in financieel onrustige tijden ging met ruim 1 procent omhoog tot 1345 dollar per troy ounce (ruim 31 gram).

Ook de prijzen van andere grondstoffen, zoals gas en maïs gingen stevig omhoog. Rusland levert ongeveer 30 procent van het gas dat in Europa wordt gebruikt en vervoert dat gas voor een groot deel via Oekraïne. Dat land is zelf een belangrijke leverancier van voedingsgrondstoffen als maïs en graan.

Achtergrond: Drie economische scenario's voor de situatie in Oekraïne | 'Sancties tegen Rusland schadelijk voor Europa' | Zes dingen die u moet weten over Oekraine | Alle berichten over Oekraïne