FNV Bondgenoten dreigt V&D voor de rechter te slepen als dochterbedrijf restaurantketen La Place een verlaging van de zondagtoeslag niet terugdraait. 

Dat heeft de vakbond vrijdag laten weten. Het warenhuis zegt in een reactie te menen dat zondagtoeslagen niet van deze tijd zijn. 

Volgens FNV heeft La Place de loontoeslag voor werknemers op zondag verlaagd in restaurants die sinds kort iedere zondag open mogen zijn. Het zou gaan om vestigingen in Eindhoven, Arnhem en Enschede. 

Volgens de cao van La Place krijgen werknemers van restaurants in toeristische gebieden een lagere zondagtoeslag. Tot juli mochten alleen die vestigingen iedere zondag open zijn. Sindsdien beslissen gemeenten echter zelf of winkels zondag hun deuren mogen openen. 

Dat de restaurants iedere zondag open zijn, betekent niet dat La Place de toeslag mag verlagen, zegt FNV-bestuurder Niels Suijker. "De wet valt weg, dus valt ook de basis weg om de toeslag te verlagen. Enschede is allesbehalve een toeristisch gebied." 

Amsterdam

Naar de letter van de cao moeten werknemers van La Place in toeristische gebieden als Amsterdam juist met terugwerkende kracht een hogere toeslag krijgen, zegt FNV. 

V&D zegt in een reactie te menen 'dat zondagtoeslagen niet meer aansluiten bij de huidige 24-uursmaatschappij'. De warenhuisketen zegt zich te beraden op het standpunt van FNV en volgende week te reageren. 

Als La Place volgende week de toeslagen niet op het oude niveau brengt, zegt de vakbond naar de rechter te stappen.