Het aantal mensen dat bijstand ontvangt is sterk gestegen in 2013.

Eind december ontvingen 413.000 personen bijstand, 10.000 meer dan een kwartaal eerder, zo blijkt vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Over heel 2013 is het aantal bijstandsontvangers met 33.000 personen gestegen. De toename is de grootste sinds 2009. Ook valt de stijging aanzienlijk groter uit dan in 2011 en 2012, toen er respectievelijk 11.000 en 13.000 personen in de bijstand terechtkwamen.

De groei van het aantal bijstandsontvangers loopt in de pas met de verslechterde arbeidsmarkt, aldus het statistiekbureau. In 2013 raakten veel mensen hun baan kwijt en nam het aantal WW-uitkeringen sterk toe.

De stijging was te zien in alle leeftijdsgroepen, maar relatief het grootst bij de 27- tot 45-jarigen. In die categorie groeide het aantal personen in de bijstand met 11 procent.

Bij de bijstandsontvangers tot 27 jaar ging het om een toename van 7,5 procent, bij de 45-plussers om bijna 7 procent.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Triest

Vakbond FNV noemt de nieuwe cijfers van het CBS "heel triest", maar ze komen niet als een verrassing. "Nederland is toe aan een werkgelegenheidsimpuls, met koopkracht en echte banen", aldus een woordvoerder van FNV tegenover NU.nl. 

"Deze cijfers laten zien dat het onverstandig is om betaald werk, onbetaald te laten uitvoeren door uitkeringsgerechtigden. Op deze manier worden er alleen maar banen vernietigd in plaats van gecreëerd."