Uganda krijgt voorlopig geen lening van 65 miljoen euro voor de gezondheidszorg van de Wereldbank.

Het instituut voor ontwikkelingssamenwerking heeft uitbetaling van dat bedrag uitgesteld vanwege de omstreden antihomowet die president Yoweri Museveni van het Afrikaanse land onlangs ondertekende, zo maakte de Wereldbank donderdag bekend.

Het parlement van Uganda nam de wet in december al aan. Mensen die zich herhaaldelijk schuldig maken aan homoseksuele activiteiten, kunnen daarvoor een levenslange gevangenisstraf krijgen. Het is bovendien een misdaad om homo's en lesbiennes niet aan te geven.

Ongebruikelijk

De maatregel van de Wereldbank is hoogst ongebruikelijk. Het instituut bemoeit zich doorgaans niet met de binnenlandse politiek die gevoerd wordt in de landen die het financieel steunt.

''We hebben dit project uitgesteld om nogmaals te bekijken of de ontwikkelingsdoelstellingen niet negatief worden beïnvloed door inwerkingtreding van deze wet'', zo liet de Wereldbank weten.

Kritiek

Het invoeren van de wet leidde wereldwijd tot een storm van kritiek. Zo riep secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties Uganda op de wet te herzien of in te trekken. Ook Nederland nam maatregelen. De ambassadeur van Uganda werd ontboden op het ministerie van Buitenlandse Zaken en minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking besloot 7 miljoen euro aan hulpgeld op te schorten. Het geld zou worden gebruikt om de justitiële sector in Uganda te versterken.