De Federal Reserve zal het bedrag waarvoor obligaties worden opgekocht waarschijnlijk steeds verder verlagen.

Dat zei voorzitter Janet Yellen van de Amerikaanse centrale bank donderdag ten overstaan van een Senaatscommissie.

De Fed ''zal tijdens komende vergaderingen waarschijnlijk besluiten om het tempo van aankopen in afgemeten stappen te verlagen''. Volgens Yellen moeten de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie ''significant'' wijzigen voordat de Fed gaat nadenken over een wijziging van de strategie.

Yellen ging niet in op het aanpassen van het beleid aan de hoogte van de werkloosheid. Een jaar geleden stelde de Fed de rente in ieder geval op ongeveer 0 procent te houden zolang de werkloosheid boven 6,5 procent stond.

Aanpassing

Na een daling tot 6,6 procent in januari riepen beleidsmakers van de Fed dat het wellicht binnenkort tijd wordt voor een aanpassing. Yellen herhaalde echter dat er meerdere indicatoren op de arbeidsmarkt van belang zijn. Yellen zei desondanks dat de rente laag blijft totdat de werkloosheid is gedaald tot ver onder 6,5 procent.

Sinds haar optreden in het Congres zijn er zwakker dan verwachte cijfers over onder meer de huizenmarkt, de detailhandel en de industrie naar buiten gekomen, die een afkoeling van de Amerikaanse economie suggereren.

Barre winterweer

Doorgaans werden de tegenvallers toegeschreven aan het barre winterweer. ''De Fed moet meer grip krijgen op weersinvloeden, zodat we kunnen zien hoe de cijfers beïnvloed zijn'', zei Yellen.

De Fed heeft de omvang van de steun nu twee keer op rij verlaagd met 10 miljard dollar tot het huidige niveau van 65 miljard dollar per maand. Het beleidsbepalend comité komt op 18 en 19 maart weer bijeen.