Vakbonden zijn de 'stugge houding' van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zat en stellen daarom een ultimatum. Als de VNG niet voor 17 maart goede afspraken wil maken over een nieuwe cao, komen er acties. 

Dat heeft onderhandelaar Bert de Haas van Abvakabo FNV donderdag gezegd.

Naast Abvakabo dringen ook CNV Publieke Zaak en CMHF aan op een betere afspraken over werk en salaris voor de medewerkers van de ruim vierhonderd Nederlandse gemeenten. De vorige cao voor gemeenteambtenaren liep inmiddels meer dan een jaar geleden af, zo stellen de bonden.

"Nieuwe cao-afspraken zijn hard nodig", zo stelt De Haas in een verklaring. "Het rommelt enorm in de gemeentesector. Overal zie je dat gemeenten het werk met steeds minder mensen willen doen. Tegelijkertijd krijgen de gemeenten er veel taken bij. Daarnaast zitten de mensen al jaren op de nullijn."

De VNG liet maandag al in een verklaring weten het cao-overleg graag te willen voortzetten, na het laatste gesprek van afgelopen vrijdag. Dat was de eerste keer in vijf maanden dat werkgevers en werknemers bij elkaar aanschoven. De VNG wil echter alleen de lonen verhogen als de totale loonkosten voor gemeenten gelijk blijven.