De invoering van de bankbelasting in combinatie met het verhogen van de kapitaalbuffers is niet verenigbaar met de kredietverschaffing van de Rabobank aan het bedrijfsleven.

Dat zegt Rinus Minderhoud, bestuursvoorzitter van de Rabobank, donderdag tijdens de presentatie van de jaarcijfers.

"De buffers moeten verbeteren, maar wel binnen een gelijk speelveld in Europa", zegt Minderhoud.

Hij roept de Eerste Kamer, die de wet over de verhoogde buffers nog moet goedkeuren, op om nog eens goed te kijken naar de maatregel.

Het kabinet voerde in 2012 de bankbelasting in ter compensatie voor de financiële steun die nodig was om banken overeind te houden.

De eisen voor een hogere kapitaalbuffer moet voor een betere verhouding zorgen tussen het eigen vermogen en de totale uitstaande activiteiten van de bank. De risico's die banken nemen worden hiermee verkleind.

Onhandig

"Het besluit van de Tweede Kamer om eenzijdig en los van Europa de buffereisen te verhogen, komt op ons niet handig over", zegt de bestuursvoorzitter.

Financieel bestuurder Bert Bruggink voorspelt dat door de extra maatregelen kredietverlening duurder wordt. "Iemand moet die rekening betalen", aldus Bruggink.

Bestuursvoorzitter

De bank is na het vertrek van oud-bestuursvoorzitter Piet Moerland op zoek naar een nieuwe topman. De afspraak is dat Minderhoud aanblijft totdat er een nieuwe kandidaat is voorgedragen. "Tot dat moment blijf ik met alle plezier op deze post", zegt Minderhoud, die in het midden liet of hij beschikbaar is.

Bruggink maakte duidelijk dat hij zichzelf niet naar voren zal schuiven als bestuursvoorzitter. "Ik heb de mooiste baan binnen de bank", aldus de financieel directeur.

​Er zijn in 2013 vier bestuursleden vertrokken, met de benoeming van Jan Nieuwenhuizen vandaag is het bestuur weer compleet. Moerland trad vorig jaar zomert op eigen initiatief af nadat de bank een boete kreeg opgelegd van 774 miljoen euro vanwege het aandeel in de Libor manipulatie.

Zie ook: Vijf vragen over de Libor-rente | Rabobank schrapt duizend tot tweeduizend banen extra