Ook 2014 wordt voor veel bouwbedrijven een loodzwaar jaar, mede doordat verschillende woningcorporaties een streep door hun bouwplannen hebben gehaald.

Dat voorspelt NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers donderdag in een halfjaarlijks rapport over de woningmarkt.

De woningbouw blijft volgens de brancheorganisatie ook onder druk staan door de grote groep doorstromers op de huizenmarkt met een restschuld en de aangescherpte hypotheekregels.

Daardoor kunnen mensen sinds het begin van dit jaar vaak tienduizenden euro’s minder lenen. ''Daarnaast loopt de werkloosheid de komende maanden verder op en kan ook een stijging van de hypotheekrente roet in het eten gooien'', zegt Nico Rietdijk, directeur van NVB.

Toch denkt hij dat het ergste wel achter de rug is. Vorig jaar zijn er 14.769 nieuwbouwwoningen verkocht, 3 procent meer dan in 2012. Dat aantal loopt dit jaar naar verwachting verder op tot zo'n 18.000.

Ook bouwbedrijf Heijmans denkt dat de bodem van de huizenmarkt is bereikt. Die markt liet in het vierde kwartaal van vorig jaar de eerste tekenen van herstel zien, zo meldde het bouwbedrijf donderdag bij de presentatie van de jaarcijfers.