Het economisch vertrouwen in de eurozone is in februari licht gestegen. Dat blijkt uit cijfers die de Europese Commissie donderdag heeft gepubliceerd.

De index waarmee de commissie het vertrouwen meet, steeg deze maand met 0,2 punten tot 101,2. Economen voorspelden gemiddeld een kleine daling, tot 100,7. Een stand hoger dan 100 geeft aan dat het vertrouwen groter is dan het gemiddelde in de periode van 1990 tot en met 2013.

De kleine verbetering in februari kwam vooral door groeiend vertrouwen in de bouwsector en in mindere mate bij dienstverleners, winkeliers en in de industrie.

Vertrouwen

Het vertrouwen onder consumenten nam echter af. Onder de grotere economieën nam het vertrouwen toe in Duitsland, Italië en Nederland. In Nederland staat de graadmeter met een stand van 98 echter nog altijd onder het langjarig gemiddelde.

In Frankrijk en Portugal nam het vertrouwen af. In Spanje week het gemoed van consumenten en producenten niet af van de situatie in de eerste maand van het jaar.

Volgens econoom Martin van Vliet van ING wijst de huidige stand van het vertrouwen op een economische groei van 0,3 procent in de eurozone. Daarmee zou de groei ten opzichte van het voorgaande kwartaal uitkomen op hetzelfde peil als in de laatste 3 maanden van 2013.