De omzet van restaurants stijgt alweer drie jaar op rij. Dat komt voor een belangrijk deel doordat ook de prijzen sinds 2007 onafgebroken gestegen zijn.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Tussen 2007 en 2013 is het aantal restaurants in Nederland constant gestegen, alleen in 2011 niet. Waren er begin 2007 nog ruim 11.000 restaurants, in 2013 was dit aantal gegroeid naar bijna 13.000. Doordat het aantal restaurants harder is gestegen dan de omzet, is de gemiddelde omzet per restaurant wel gedaald. 

Het aantal snackbars en lunchrooms nam de afgelopen jaren toe met ruim 17 procent. Ook voor snackbars geldt dat de gemiddelde omzet per vestiging is afgenomen, doordat het aantal vestigingen harder is gestegen dan de omzet.

Het aantal eetgelegenheden is het meest toegenomen in Zuid-Holland en Noord-Holland. Friesland, Groningen en Drenthe blijven wat dat betreft achter. Zeeland heeft de meeste restaurants per inwoner, gevolgd door Noord-Holland. Flevoland telt zowel absoluut als per inwoner de minste restaurants.

Horeca

In het vierde kwartaal heeft de horeca als geheel 1 procent meer omzet gerealiseerd dan een jaar eerder. Over heel 2013 groeide de omzet met 0,5 procent, de kleinste groei in drie jaar tijd.

In het vierde kwartaal stegen de prijzen in de horeca met 1,6 procent, terwijl het volume met 0,6 procent daalde.

Cafés behaalden 5 procent minder omzet. Consumpties in cafés waren, mede door accijnsverhogingen, ruim 3 procent duurder dan een jaar eerder. Het volume daalde met 8 procent. De omzet van cafés neemt al bijna twee jaar af.

De andere horecabranches boekten meer omzet. Snackbars deden het met een omzetplus van 3 procent het best. Hotels haalden 2,9 procent meer omzet.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen