De Zwitserse bank Credit Suisse heeft een actieve rol gespeeld bij belastingontduiking door Amerikaanse klanten. 

Dat concludeert een speciale commissie van de Amerikaanse senaat woensdag. Volgens de Senate Permanent Subcommittee on Investigations hielp de bank tot 10 miljard dollar uit het zicht van de belastingdienst te houden.

De commissie stelde verder dat de op een na grootste bank van Zwitserland onvoldoende tuchtmaatregelen heeft genomen tegen betrokken werknemers en dat de bank beleggers misleidde over de groei bij het onderdeel private banking, dat vermogende klanten bedient.

''Tot nu toe is er geen hoge functionaris verantwoordelijk gesteld voor de misdragingen, hoewel de ontduiking gedurende decennia plaatsvond en er miljarden dollars mee zijn gemoeid'', zei senator John McCain, die lid is van de commissie.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie kreeg ook een veeg uit de pan. Volgens de commissie heeft het ministerie niet alle tot haar beschikking staande mogelijkheden gebruikt in het onderzoek naar belastingontduiking. Door die lakse houding hoefde Credit Suisse slechts de namen van 238 rekeninghouders prijs te geven.

Grootste

Credit Suisse is de grootste van 14 Zwitserse banken die door de Amerikanen worden onderzocht. De commissie denkt dat de Zwitsers de namen van tienduizenden Amerikanen die samen nog miljarden dollars aan belastingen moeten afdragen, geheimhouden.

Het optreden tegen belastingontduiking kwam in een stroomversnelling nadat de Zwitserse bank UBS in 2009 een schikking had getroffen. 

De grootste Zwitserse bank betaalde 780 miljoen dollar om vervolging te voorkomen, bekende dat het belastingontduiking mogelijk had gemaakt en droeg de namen van 4700 Amerikaanse rekeninghouders over.

Daarna besloten 43.000 Amerikanen hun handel en wandel te melden bij de belastingdienst en in totaal bijna 6 miljard dollar aan achterstallige afdrachten te voldoen. Op die basis verdedigde het ministerie van Justitie woensdag zijn optreden.