De werkloosheid in Nederland loopt dit jaar verder op, maar veel minder sterk dan verwacht. Dat blijkt dinsdag uit de nieuwste economische ramingen van de Europese Commissie.

Waar Brussel drie maanden geleden nog rekende op een werkloosheid van acht procent in 2014, is dat nu bijgesteld naar 7,4 procent van de beroepsbevolking.

Het bijgestelde percentage is echter minder positief dan op het eerste oog lijkt. De werkloosheid stijgt dit jaar vooral minder sterk doordat veel mensen zich terugtrekken van de arbeidsmarkt.

Zij behoren daardoor niet langer tot de beroepsbevolking en worden zodoende niet meegenomen in het werkloosheidspercentage, waarschuwt de commissie.

Werkloosheid

Het dalende aanbod op de arbeidsmarkt heeft ook vorig jaar al geleid tot een lagere werkloosheid dat verwacht. In de vorige raming van november ging eurocommissaris Olli Rehn nog uit van zeven procent werkloosheid in 2013. Dat getal is in de winterraming van dinsdag bijgesteld naar 6,7 procent.

Vooral voor ambtenaren en mensen die werkzaam zijn in de zorg zijn de vooruitzichten somber, aldus de commissie. Pas volgend jaar loopt de werkloosheid in Nederland weer iets terug, zo verwacht Brussel. In 2015 is nog 7,2 procent van de beroepsbevolking werkloos. In de vorige raming was dat nog 7,7 procent.

Definitie

De werkloosheidspercentages die de Europese Commissie gebruikt, verschillen sterk van die van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat maakte vorige week bekend dat de werkloosheid in januari licht is gestegen naar 8,6 procent.

Het CBS maakt echter gebruik van een eigen definitie voor werkloosheid, terwijl Brussel de internationale ILO-definitie gebruikt.

Ook voor de eurozone stelde de Europese Commissie het verwachte werkloosheidspercentage naar beneden bij. Brussel verwacht nu dat dit jaar twaalf procent van de beroepsbevolking zonder werk zit. In de raming van november sprak de commissie nog van een werkloosheid van 12,2 procent in 2014.

Voor 2015 gaat Brussel uit van een werkloosheid van 11,7 procent in de eurozone. Dat is iets minder hoog dan in de 11,8 procent in de novemberraming.

Inflatie

De inflatie in de eurozone blijft voorlopig 'erg laag'. Rehn verwacht dat producten in de achttien eurolanden dit jaar gemiddeld slechts met een procent stijgen. Volgend jaar trekt de geldontwaarding langzaam aan naar 1,3 procent.

De inflatie in de eurolanden maakte het afgelopen jaar een flinke duikeling, van 2,5 procent in 2012 naar 1,4 procent in 2013. Die afname kwam vooral door dalende energieprijzen, maar ook door de 'nog altijd zwakke economische omstandigheden'.

Het wegvallen van de effecten van belastingverhogingen leidde eveneens tot lagere inflatie, aldus de Europese Commissie.

Voordelen

De inflatie blijft volgens de verwachtingen van Rehn dus ver onder het streefniveau van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB wil graag dat de geldontwaarding net onder de 2,0 procent uitkomt. Volgens Rehn kan de lage inflatie op korte termijn echter ook voordelen bieden, vooral voor de zwakke eurolanden.

Doordat de prijzen van producten amper stijgen, kunnen zwakke eurolanden namelijk beter concurreren met landen buiten de eurozone. Op die manier kunnen zij hun economie weer op gang helpen. Te lang moet die lage inflatie echter niet aanhouden, omdat een lange periode van lage inflatie de economische groei juist schaadt, zo stelt de commissie.

Zie ook: Europa verhoogt groeiverwachting Nederland