FNV Eemshaven doet dinsdagmiddag aangifte van oplichting tegen aannemer Franzen Bau, die de daken van de nieuwe kolencentrale van RWE in de Eemshaven bedekt. 

Dat heeft de bond dinsdag gemeld. Volgens FNV is het de schuld van Franzen dat de bouwbedrijven die de aannemer inhuurt hun werknemers niet kunnen betalen.

Franzen beschuldigt juist het ingehuurde dakdekkersbedrijf van contractbreuk.

De bond doet aangifte samen met het Spaanse bedrijf Salfco. De werknemers van dat bedrijf zouden van september tot december aan het dak van de centrale hebben gewerkt.

Salfco heeft naar eigen zeggen slechts de helft van de aanneemsom ontvangen en nog vijftigduizend euro van Franzen tegoed. Daardoor hebben de werknemers nog de helft van hun salaris tegoed.

Franzen Bau

Franzen Bau ontkent de aantijgingen van de vakbond. Volgens het bedrijf is dakdekker Salfco schuldig aan contractbreuk. "Wij hebben Salfco betaald en zelfs overbetaald", zegt projectleider Laszig van het bouwbedrijf.

"Wij hebben al onze plichten vervuld, maar Salfco heeft dat niet." Franzen zegt een ander dakdekkersbedrijf moeten hebben inhuren omdat Salfco het werk niet heeft afgemaakt.

Volgens FNV Eemshaven is het Spaanse Salfco al de zoveelste onderaannemer van Franzen die zijn werknemers niet kan betalen doordat de opdrachtgever niet aan zijn verplichtingen voldoet.

"Bij andere onderaannemers als Forklift en Coperture Iberica gebeurde exact hetzelfde, net als bij meerdere Nederlandse onderaannemers", zegt FNV-bestuurder Camara van der Spoel in een verklaring.

Regelingen

Projectleider Laszig wil niet in detail op andere gevallen ingaan, maar zegt met Forklift en Coperture Iberica regelingen getroffen te hebben. Franzen overweegt stappen richting FNV als de vakbond het bedrijf in een kwaad daglicht stelt.

Opdrachtgever voor de bouw RWE heeft Franzen niet op overtredingen kunnen betrappen, zegt een woordvoerder. "Wij hebben gesprekken met Franzen gehad en hen gewezen op wet- en regelgeving. Maar we hebben niet kunnen concluderen dat ze zich daar niet aan gehouden hebben."