Het Internationaal Monetair Fonds overweegt om Oekraïne te steunen met een hulppakket dat kan oplopen tot bijna 11 miljard euro.

Dat hebben Amerikaanse politici gezegd. Het geld is bedoeld om een nieuwe overgangsregering in Oekraïne te helpen.

Perschef van het Witte Huis Jay Carney liet weten dat de Verenigde Staten bereid zijn om aanvullende financiële steun bovenop het IMF-pakket te verlenen om de Oekraïense economie er bovenop te helpen.

Hoeveel geld de VS precies willen bijleggen, werd nog niet bekendgemaakt. Wel werd gemeld dat de Oekraïense regering moet werken aan politieke hervormingen, waaronder meer investeringen in onderwijs en gezondheidszorg.

De komende twee dagen reizen Amerikaanse regeringsfunctionarissen, onder wie de onderminister van buitenlandse zaken en de minister van financiën, naar Oekraïne om met politici en ondernemers te spreken.

Steun

"De Oekraïense bevolking heeft nu meer dan ooit de steun van haar vrienden nodig", zei de Amerikaanse senator John McCain. "Het pad naar hervorming zal moeilijk zijn, maar als de nieuwe Oekraïense regering bereid is deze zware beslissingen te nemen, heeft ze aanzienlijke steun van het IMF, de VS en de Europese Unie nodig."

Nederland vertegenwoordigt Oekraïne bij het IMF. De Oekraïense interim-president liet maandag weten dat zijn regering 25 miljard euro nodig heeft, maar de Nederlandse bewindvoerder bij het IMF Menno Snel zei tegen de Volkskrant dat het land ook wel met minder af kan.

Oekraïne beschikt nog over aanzienlijke deviezenreserves en het internationale vertrouwen in de Oekraïense economie lijkt aan te trekken, aldus Stel.

Chronologie van de onrust in Oekraïne l Zes dingen die u moet weten over Oekraine l De tegenstanders van de Oekraïense president l Alle berichten over Oekraïne