Het opwekken van groene stroom is in 2013 gedaald met 0,4 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. Groene stroom bedroeg vorig jaar ruim 10 procent van het totale stroomverbruik.

Terwijl de elektriciteitsproductie uit biomassa met 20 procent daalde, nam die uit wind juist met 8 procent toe.

De oorzaak hiervoor ligt bij de aanleg van enkele grote windmolenparken. Het is volgens het CBS voor het eerst sinds 2008 dat de productie uit windenergie stijgt. 

De daling van electriciteit uit biomassa wordt verklaard uit het feit dat elektriciteitscentrales 40 procent minder biomassa meestookten omdat de subsidie hiervoor gedeeltelijk afliep. 

Beweeg de cursor over het diagram om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Energieakkoord

In het energieakkoord is vorig jaar zomer afgesproken om in 2020 14 procent van de energie duurzaam te produceren. Windenergie is daar een belangrijk onderdeel van.

Windmolens moeten daarom over zes jaar op land een vermogen hebben van minstens zesduizend megawatt. Op zee moeten de windmolenparken in dat jaar een totaal vermogen hebben van 4.450 megawatt. Dat is ruim twintig keer zoveel als het huidige vermogen van 220 megawatt die de windmolens op zee in 2013 produceerden.

Achtergrond: ​Vijf vragen over het energieakkoord | Lees meer over duurzaam op NUzakelijk