Het Gemini Ziekenhuis in Den Helder wil dat de gemeente de grond terugkoopt die het ziekenhuis ruim drie jaar geleden kocht voor nieuwbouw.

Met de opbrengst daarvan kan het Noord-Hollandse ziekenhuis weer financieel gezond worden, zo schrijft het bestuur van het Gemini maandag in een verklaring.

Het ziekenhuis kocht de lap grond van ruim zeven hectare eind 2010 voor zes miljoen euro. Het was de bedoeling om een nieuw, groter ziekenhuis op te zetten.

Door het dalende aantal patiënten is aan een dergelijke locatie echter geen behoefte meer. Eind vorig jaar besloot het ziekenhuis de plannen daarom te schrappen en in plaats daarvan het oude gebouw op te knappen.

Van een naderend faillissement is volgens de bestuurders 'absoluut geen sprake'. Daarvoor moet de gemeente echter wel de grond terugkopen en bovendien garant staan voor de leningen die nodig zijn om het huidige ziekenhuis te renoveren.

In gesprek

De gemeente laat in een reactie aan Het Financieele Dagblad weten in gesprek te zijn over het voorstel.

De gemeenteraad van Den Helder sprak eind vorige week zijn zorgen uit over een naderend faillissement van het Gemini Ziekenhuis, in een brief aan de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZA).

Bij het ziekenhuis werken volgens het laatste jaarverslag, over 2012, ruim 750 mensen. Dat jaar leed het Gemini een verlies van 2 miljoen euro.