Klokkenluider Hetty van de Laar sleept haar oude werkgever SNS Reaal voor de rechter en eist een schadevergoeding van 725.000 euro van de inmiddels genationaliseerde bank.

Dat meldt uitgeverij Bertram & De Leeuw, die het boek van de oud-medewerkster van vastgoedtak Property Finance over SNS uitbracht, maandag in een verklaring.

Van de Laar meent dat zij er op "brutale wijze uitgewerkt" werd bij SNS-dochter Property Finance, die sinds begin dit jaar door het leven gaat als Propertize.

Ze wijst erop dat ze daarbij geen rechtmatige ontslagvergoeding kreeg en niet werd betaald voor het werk dat ze al voor de vastgoedbank had gedaan.

Rekeningen

Het juridische gevecht dat op haar ontslag volgde, heeft Van de Laar naar eigen zeggen tienduizenden euro's gekost. Daarbij werden volgens haar peperdure advocatenbureaus ingezet om haar de mond te snoeren. Ook werd de klokkenluider naar eigen zeggen bedreigd nadat zij een boekje had opengedaan over de fraude bij Property Finance.

Van de Laar werd in 2011 ontslagen nadat ze aangifte deed van fraude bij de vastgoedbank die SNS Reaal op de rand van de afgrond bracht. De klokkenluider beschuldigde onder meer haar baas Buck G. van belangenverstrengeling en vriendjespolitiek.

Na haar aangiftes deed de oud-medewerkster van Property Finance ook een boekje over de fraude open in onder andere Het Financieele Dagblad. Daarnaast schreef zij een boek over de misstanden bij de vastgoedbank met de titel De ondergang van de SNS Bank.

SNS Reaal zegt in een reactie "kennis te hebben genomen" van de aangifte. "Mocht het tot een zaak komen, dan zien wij die met vertrouwen tegemoet", aldus een zegsvrouw van de bank en verzekeraar.