De werkloosheid is vorig jaar in alle provincies toegenomen. Flevoland telde het hoogste percentage werklozen, gevolgd door Groningen en Friesland. 

Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Flevoland had met 10,9 procent het hoogste aandeel werklozen. Ook in Groningen en Friesland lag de werkloosheid relatief hoog, met percentages boven de 9 procent.

In Zuid-Holland, dat in 2012 nog in de top drie stond, was de stijging van de werkloosheid relatief klein. Met 9 procent werklozen kwam deze provincie in 2013 op de vierde plaats.

Gemiddeld was vorig jaar 8,3 procent van de Nederlandse beroepsbevolking werkloos. In januari is dat verder gestegen tot 678.000 werklozen, ofwel 8,6 procent van de beroepsbevolking.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Zeeland

Zeeland kent al vijf jaar de laagste werkloosheid. Ook in 2013 was in Zeeland de werkloosheid met 5,8 procent het laagst.

Daarnaast was in de provincies Utrecht, Noord-Brabant en Gelderland de werkloosheid lager dan 8 procent. In Limburg was de werkloosheid in 2012 nog een van de laagste, maar in 2013 is deze gestegen tot het landelijk gemiddelde.

Amsterdam

Van de vier grootste gemeenten steeg de werkloosheid het hardst in Amsterdam. Het percentage niet werkenden kwam vorig jaar uit op 10 procent in de hoofdstad, in 2012 was dit nog 7,9 procent. Den Haag liet tussen 2012 en 2013 de kleinste stijging zien. De werkloosheid steeg met slechts 0,2 procent tot 11,1 in 2013.

In Rotterdam was de werkloosheid met bijna 14 procent het hoogst, terwijl Utrecht juist laag scoorde met 8,3 procent. 

Vijf vragen over werkloosheid