Er dreigt een nieuwe patstelling te ontstaan tussen Griekenland en de internationale groep geldschieters van het land.

Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times maandag.

De trojka en de regering in Athene worden het niet eens over de gezondheid van de Griekse bankensector.

Laatstgenoemde denkt dat er 6 miljard euro aan nieuw kapitaal nodig is om de sector gezond te krijgen, terwijl de internationale geldschieters zeggen dat dit minstens het drievoudige moet zijn.

De trojka, bestaande uit de Europese Centrale Bank, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Commissie, arriveerde zondag in Griekenland om toe te zien op de beloofde bezuinigingen en hervormingen van het Zuid-Europese land. 

Griekenland heeft inmiddels twee hulppakketten ontvangen om een bankroet te voorkomen. Een derde noodlening wordt momenteel door de betrokken partijen besproken, maar niet iedereen is het er over eens of nieuwe financiële steun nodig is. 

Vast

Sinds september liggen onderhandelingen tussen de trojka en Griekenland vast. De trojka vindt dat Griekenland treuzelt met hervormingen rondom bijvoorbeeld ontslagbescherming. Griekenland beschuldigt de trojka ervan de Griekse progressie te onderschatten en onnodige impopulaire maatregelen te eisen. 

De belangrijkste oppositiepartij Syriza is tegen een akkoord met de trojka. De linkse partij geeft de door de schuldeisers opgelegde bezuinigingen en hervormingen de schuld van de groeiende armoede en de werkloosheid van 28 procent in Griekenland. 

Lees meer over Griekenland in ons dossier