De Europese Centrale Bank (ECB) staat klaar om actie te ondernemen wanneer de inflatie verder daalt. Dat zei ECB-president Mario Draghi zondag na een bijeenkomst van de G20 in Sydney.

De inflatie in de eurozone kwam in januari uit op 0,7 procent, waar de centrale bank naar een peil van iets minder dan 2 procent streeft.

De lage inflatie voedt de vrees voor deflatie. Zo'n periode van aanhoudende prijsdalingen kan een belangrijke bedreiging zijn voor de economische groei in de eurozone.

Van deflatie is volgens Draghi echter nog geen sprake. ''We hebben geen bewijs dat mensen hun uitgaven aanpassen omdat ze wachten tot het moment dat ze kunnen kopen tegen lagere prijzen'', zo wist hij.

Draghi wees er daarbij op dat ten tijde van bijvoorbeeld de val van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers het inflatieniveau naar vergelijkbare niveaus zakte.

Draghi gaf aan dat de centrale bank zich bewust is van de risico's en ''klaarstaat en bereidwillig is'' om actie te ondernemen wanneer deze risico's aan kracht winnen.

De centrale bankier sprak in Sydney ook over signalen van economisch herstel in de eurozone. Volgens hem zijn er ''eerste indicaties'' dat het vertrouwen terugkeert en de binnenlandse vraag aantrekt. Hij benadrukte wel erg voorzichtig te zijn, omdat het nog geen eenduidige en sterke tekenen zijn.