Free Record Shop (FRS) laat vanaf vrijdag 75 gouden en platina platen veilen. Dat gebeurt bij veilinghuis Catawiki.

Verzamelaars kunnen van vrijdag tot volgende week donderdag online bieden op gouden en platina platen van onder anderen Beyonce, Phil Collins, Bruce Springsteen en Britney Spears, maar ook van Nederlandse artiesten als René Froger, Marco Borsato en Anouk.

FRS kreeg de platen ooit van platenmaatschappijen als onderscheiding voor de bijdragen van de winkelketen aan verkooprecords.

Volgens een woordvoerder van FRS zijn de platen tevoorschijn gekomen bij het ,,opruimen van de zolder'' van het hoofdkantoor in Capelle aan den IJssel, dat binnenkort wordt verruild voor een vestiging op een nog nader te bepalen locatie.

Doorstart

FRS maakte vorig jaar juli in Nederland na een faillissement een doorstart in afgeslankte vorm met ProCures als nieuwe eigenaar. Volgens de woordvoerder gaan de verkopen in de overgebleven winkels ,,uitstekend''. De Belgische tak van FRS, destijds ook gekocht door ProCures, ging in november failliet. Het is nog onduidelijk of in België met een andere eigenaar een doorstart kan worden gemaakt.

ProCures is ook de eigenaar van boekwinkelketen Polare, die zich momenteel in surseance bevindt.

Catawiki veilde eerder dit jaar een groot aantal exemplaren uit het gouden platenarchief van de platenlabels CNR en Roadrunner. Die veiling leverde 40.000 euro op. Een woordvoerder van het veilinghuis verwacht dit keer een hogere opbrengst.