ABN Amro heeft over 2013 een nettowinst geboekt van 1,16 miljard euro, 1 procent meer dan in 2012. 

In dat cijfer zit een fors bedrag aan eenmalige posten verwerkt, met name door het vrijvallen van voorzieningen die in het verleden waren genomen.

Het gaat hierbij om opgebouwde reserves voor de Madoff-fraude en Griekse leningen. Zonder die meevallers zou de winst gedaald zijn tot 752 miljoen euro.

Dat maakte de in 2008 genationaliseerde bank vrijdag bekend. Topman Gerrit Zalm sprak van een bescheiden resultaat, behaald in een moeilijk jaar. In het laatste kwartaal werd een verlies van 47 miljoen euro geboekt.

Dat kwam door aanzienlijke toevoegingen aan de kredietvoorzienigen (555 miljoen euro) en door de afdracht van de bankbelasting (106 miljoen euro), aldus de bestuursvoorzitter.

Bestedingen

''Wij zijn met onze activiteiten voornamelijk blootgesteld aan de Nederlandse economie, waar de binnenlandse bestedingen sinds 2008 zijn gedaald'', zei Zalm.

Vooral het midden- en kleinbedrijf heeft het erg moeilijk. Dat merkt ABN Amro doordat veel van zijn klanten in dat segment in financiële moeilijkheden zitten.

Herstel

ABN Amro verwacht wel dat het dieptepunt achter de rug is. De huizenmarkt vertoont tekenen van herstel, bedrijven zijn optimistischer en ook het consumentenvertrouwen verbetert.

''Maar zelfs bij een omslag in de economie zullen de kredietvoorzieningen in 2014 naar verwachting hoog blijven'', waarschuwde Zalm.

De Nederlandse staat kan van ABN Amro een slotdividend van 200 miljoen euro tegemoet zien. Daarmee komt de totale winstuitkering over 2013 op 350 miljoen euro. Vorig jaar keerde ABN Amro 250 miljoen euro dividend uit aan zijn enige aandeelhouder.

Kapitaalpositie

Na de bekendmaking van het interimdividend in november, gaven veel experts hier kritiek op. Zij meenden dat de bank het geld zou moeten gebruiken om de kapitaalpositie te verbeteren. 

Desondanks verbeterde ABN Amro die kapitaalpositie in 2013. De core-tier-1-ratio van de bank kwam uit op 14,4 procent eind december. Eind 2012 bedroeg die ratio 12,1 procent. 

Ontslagen

Om de kosten te drukken wil Zalm snijden in het aantal werknemers in Nederland om zo de winstgevendheid te verhogen. De verwachting is dat ABN AMRO in 2015 naar de beurs gaat. 

"Het wordt geen massaontslag," zei Zalm, "maar in Nederland ligt het voor de hand dat je geleidelijk efficiëntiewinst boekt." Hoewel het aantal werknemers buiten Nederland juist moet toenemen, verwacht Zalm per saldo minder werknemers over te houden.