Griekenland zal een derde steunpakket nodig hebben van ongeveer 40 miljard euro om tot 2030 een financieringstekort aan te zuiveren. Dat stelde de Belgische denktank Bruegel donderdag.

''Griekenland moet in 2018 zijn begroting op orde hebben.

Omdat een terugkeer naar de financiële markten waarschijnlijk onmogelijk zal blijken, is een derde pakket van dergelijke omvang nodig'', aldus Bruegel.

De denktank noemt de 40 miljard euro een basisscenario dat verder zal moeten worden aangevuld met een verlenging van Europese leningen aan het land en het nivelleren van de rente daarop.

Portugal

Bruegel stond ook stil bij de situatie in Portugal. Volgens de denktank zou het ''onverstandig'' zijn als Portugal in juni van dit jaar het steunprogramma afsluit zonder een vangnet op te tuigen met het permanente noodfonds ESM, dat leenruimte moet reserveren voor het geval de financiën van het land te wensen over laten.

''Een voorzorgsmaatregel is wenselijk gezien de structurele zwakte van de Portugese economie. Het feit dat Portugal nooit voor langere tijd over een groot begrotingsoverschot beschikte, is een extra reden voor voorzichtigheid.''