OVIEDO - De huidige presicent van de Griekse centrale bank, Loukas Papademos, wordt de nieuwe vice-voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB). Hij volgt de Fransman Christian Noyer op, die volgens afspraak 31 mei zijn functie neerlegt.

Dat hebben de EU-ministers van Financiën zaterdag besloten. De benoeming was geen verrassing. Er was een tegenkandidaat, de Belg prof. Paul de Grauwe, maar fungerend EU-voorzitter Spanje had eerder al laten weten dat Papademos de beste papieren heeft.

Papademos heeft zijn land klaargestoomd voor de euro. Hij geldt als een fervent inflatiebestrijder.

Ongebruikelijk is dat de ECB-topman niet unaniem is benoemd. Veertien landen stemden voor, maar België onthield zich. "Het is niet onze stijl om kandidaten in te trekken", aldus de Belgische minister van Financiën Reynders zaterdag. Hij had tevergeefs gehoopt een garantie te krijgen dat zijn land bij de eerstvolgende vacature in de ECB-directie een kandidaat mag leveren.

De opstelling van België heeft geen gevolgen voor de benoeming van de Griek, die trouwens pas maandag officieel wordt benoemd in een vergadering van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken.