Zo'n honderd particuliere beveiligers van gevangenissen hebben woensdag het hoofdkantoor van werkgever G4S Care & Justice Services in Amsterdam bezet.

​Het bedrijf wordt vanaf 1 juli niet meer ingehuurd, vanwege bezuinigingen bij gevangenissen en de sluiting van een aantal detentiecentra. Daardoor raken honderden medewerkers hun baan kwijt. De beveiligers voelen zich genegeerd door G4S en voeren voor de tiende dag op een rij actie.

De beveiligers, die in gevangenissen toezicht houden of als portier werken, legden vorige week al het werk neer in diverse detentiecentra. Toen ging het onder meer om centra in Rotterdam en Schiphol.

Het bedrijf en de vakbonden werden het niet eens over een sociaal plan, waarna de directie van G4S het overleg afbrak. De vakbondsleden zijn vooral boos over de aangeboden financiële regeling.

Boos

''De beveiligers zijn erg boos. We wachten op een reactie van G4S", zegt een woordvoerster van vakbond CNV. De bonden hadden een actie gepland voor de vestiging in Amsterdam. In de ochtend is die actie spontaan naar binnen verplaatst.

Het personeel wordt doorgelaten, maar medewerkers worden flink uitgejouwd. ''De afspraak is dat het bedrijf de stakers niet in de weg zit en andersom ook niet'', aldus de woordvoerster.

G4S

G4S zegt in een reactie op de website het enorm te betreuren dat zij collectief ontslag heeft moeten aanvragen voor de Care & Justice Services medewerkers. Het bedrijf is op dit moment in overleg met de stakers.

Het ontslag is volgens 4GS onvermijdelijk door de voorgenomen sluiting van twintig gevangenissen in opdracht van het kabinet. "Alle betrokken medewerkers krijgen vandaag een brief op de deurmat met een verbeterd sociaal plan", zegt een woordvoerder tegen NU.nl die verder niets kwijt wil over de situatie. "Het wachten is op een reactie van de vakbonden."

Die stelden G4S begin februari een ultimatum om tot een oplossing te komen, waarin volgens het bedrijf te hoge eisen werden gesteld. Nu de bonden actievoeren komt het bedrijf met een nieuw sociaal plan dat onder meer voorziet in een hogere financiële compensatie als aanvulling op de WW-uitkering. 

G4S (voorheen Group 4 Securicor) is een van de grootste beveiligingsbedrijven ter wereld met meer dan een half miljoen medewerkers en vestigingen in meer dan honderdtwintig landen.