AMSTERDAM - Het ministerie van Verkeer en Waterstaat is direct verantwoordelijk voor de kostenoverschrijdingen van de woningisolatie rond Schiphol. Dat meldt de Volkskrant op basis van een vertrouwelijk rapport van de Algemene Rekenkamer. De kosten van het isolatieproject worden geschat op 800 miljoen euro, dat is ruim drie keer zo hoog als de oorspronkelijke 235 miljoen.

In totaal zijn in zeven jaar zo'n zevenduizend huizen in 32 woonkernen rond Schiphol geïsoleerd. De 'onrechtmatigheden' zouden zich hebben voorgedaan bij het afsluiten van contracten met aannemers en een ingenieursbedrijf. Het project is door de kostenoverschrijding stilgelegd.

Schiphol en KLM weigeren nog langer voor de extra kosten op te draaien. Vooral de KLM, die als grootgebruiker van Schiphol het merendeel van de kosten moet betalen, klaagt over de hoge kosten.

SP

De SP wil dat staatssecretaris Schultz (Verkeer) snel opheldering brengt over de "grove fouten'' die gemaakt zijn bij de isolatie van woningen rondom de luchthaven Schiphol.

De partij noemde het zaterdag een "blamage'' dat de kosten van het isoleren van ongeveer 14.000 woningen zo uit de hand zijn gelopen. De kosten werden aanvankelijk geschat op ruim 230 miljoen euro, maar de raming ligt intussen ruim boven 800 miljoen.

Volgens de Volkskrant blijkt uit een conceptrapport van de Algemene Rekenkamer, dat onderzoek doet naar het isolatieproject, dat het ministerie van Verkeer en Waterstaat fouten heeft gemaakt bij de aansturing van de woningisolatie.

Rijkswaterstaat

Die conclusie is in lijn met de resultaten van een eerder onderzoek van Rijkswaterstaat. Die onderzoekers stelden dit voorjaar vast dat de isolatie onnodig duur is geworden, onder meer door de talloze regels in Nederland en omdat de isolatie 100 procent wordt vergoed. Daarnaast was er veel kritiek op de afspraken van de overheid met de aannemers. Schultz kondigde toen al aan dat zaken waren bijgestuurd. In september reageert de VVD-staatssecretaris op het dan definitieve Rekenkamer-rapport.

De SP wil vooral dat Schultz voorkomt dat omwonenden de isolatie van hun woning kunnen vergeten als het project door de onverwacht hoge kosten stil blijft liggen.