SCHIPHOL - De luchtvaartmaatschappij Garuda Indonesia vertrekt uit Nederland. De Indonesische vervoerder stopt vanaf november met vliegen op luchthaven Schiphol. De route Amsterdam-Jakarta is verliesgevend, meldde Garuda vrijdag. De maatschappij vliegt nu nog vier keer per week van en naar Amsterdam.

Tussen 4000 en 5000 mensen hebben een ticket gereserveerd voor de maanden november en december. Garuda probeert hen met een andere maatschappij naar Indonesië te laten vliegen.

De directie van Garuda heeft alle routes onder de loep genomen. De verliesgevende trajecten zijn geschrapt. Het gaat dan bijvoorbeeld ook om de route tussen Jakarta en Shanghai en die tussen Denpasar via Taipei naar Seoul.

T. Ali, de directeur die verantwoordelijk is voor de ticketverkoop in de Benelux, reageerde teleurgesteld op het besluit van de top. "We waren marktleider in Nederland op vluchten naar Indonesië. We hebben meer dan 35 jaar tussen Amsterdam en Indonesië gevlogen." Het kantoor van Garuda in Amsterdam gaat naar alle waarschijnlijkheid dicht. Daar werken zeventien mensen.