Thuiszorginstellingen en verzorgingshuizen staan aan de vooravond van een ontslaggolf. 

Als gevolg van bezuinigingsplannen van het kabinet verwachten zorginstellingen komend jaar 55.000 medewerkers te moeten ontslaan. Dat zegt directeur Aad Koster van de werkgeversorganisatie van zorgbedrijven Actiz in de Volkskrant.

Het overgrote deel van de zorgmedewerkers werkt in deeltijd. Omgerekend naar een voltijd werkweek verdwijnen er mogelijk dertigduizend banen.

Actiz lobbyt om die reden in Den Haag voor een plan waarmee twintigduizend banen moeten worden behouden. Volgens Koster is hier haast bij, omdat bij het huidige beleid al vanaf de zomer moet worden gekort door de zorgbedrijven.

Hoewel het merendeel van de gemeenten nog niet weet hoe de bezuinigingen gaan worden uitgevoerd, denkt Koster dat het snel zal gaan met de reorganisatie. Dat komt omdat de gemeenten afhankelijk zijn van een bijdrage van het Rijk voor de thuiszorg.

"Het kabinet wil al per 1 januari 40 procent bezuinigen op de huishoudelijke hulp", zegt Koster, "en tehuizen voor ouderen moeten zoveel mogelijk sluiten."