De Duitse en de Franse economie zijn in  het vierde kwartaal van 2013 beide gegroeid.

De Duitse economie, de grootste van Europa, is in het het vierde kwartaal van 2013 met 0,4 procent gegroeid ten opzichte van de voorgaande periode. Dat maakte het Duitse federale bureau voor de statistiek vrijdag bekend.

De groei valt daarmee iets sterker uit dan verwacht. Economen hadden in doorsnee voorspeld dat het Duitse bruto binnenlands product (bbp) met 0,3 procent zou toenemen, net als in het derde kwartaal.

Volgens het statistiekbureau werd de groei afgelopen kwartaal aangejaagd door de sterke Duitse export, die een zwakkere binnenlandse vraag compenseerde.

Frankrijk

De economie van Frankrijk is in het laatste kwartaal van 2013 met 0,3 procent gegroeid in vergelijking met het voorgaande kwartaal.

Dat blijkt uit een voorlopige raming die vrijdag naar buiten werd gebracht door het Franse bureau voor de statistiek.

Economen hadden in doorsnee verwacht dat het Franse bruto binnenlands product (bbp) met 0,2 procent vooruit zou gaan. In het derde kwartaal van 2013 stagneerde de groei, terwijl eerder werd gemeld dat de Franse economie met 0,1 procent was gekrompen.

Italië

De Italiaanse economie is in het vierde kwartaal van 2013 met 0,1 procent gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat liet het Italiaanse bureau voor de statistiek vrijdag weten.

Het is voor het eerst sinds het tweede kwartaal van 2011 dat de Italiaanse economie groei laat optekenen op kwartaalbasis. Het groeicijfer komt overeen met de gemiddelde verwachting van economen. In het derde kwartaal stagneerde de groei van de op twee na grootste economie van de eurozone nog.

Op jaarbasis ging het Italiaanse bruto binnenlands product (bbp) met 0,8 procent omlaag. In de voorgaande periode was nog sprake van een herziene neergang van het bbp met 1,9 procent.

Over heel 2013 kromp de Italiaanse economie met 1,9 procent.

Eurozone

De economie van de gehele eurozone is in dezelfde periode met 0,3 procent gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal, zo meldt het Europese statistiekbureau Eurostat vrijdag.

Economen hadden in doorsnee verwacht dat de groei zou uitkomen op 0,2 procent. In het derde kwartaal nam het bruto binnenlands product (bbp) van het eurogebied nog met 0,1 procent toe. Op jaarbasis kwam de groei in het afgelopen kwartaal uit op 0,5 procent, na een krimp met een herziene 0,3 procent in de voorgaande periode.

De economie van de eurozone kromp over heel 2013 met 0,4 procent ten opzichte van 2012, aldus Eurostat.