Het Pensioenfonds van de Metalektro (PME) gaat de pensioenen in april met 0,5 procent verlagen omdat de financiële positie van het fonds onvoldoende is hersteld.

Dat heeft PME woensdag bekendgemaakt.

De dekkingsgraad van het fonds, die aangeeft in hoeverre een fonds aan zijn verplichtingen kan voldoen, kwam op de peildatum 31 december, uit op 103,8 procent. Dat is 0,5 procent onder de minimaal vereiste dekkingsgraad.

''Het bestuur van PME heeft de afgelopen weken grondig onderzocht of een verlaging van de pensioenen kon worden vermeden. Gekeken is in hoeverre eerder genomen maatregelen voldoende waren'', aldus PME-voorzitter Franswillem Briët.

Waarschuwing

PME waarschuwde eind januari al, als enige van de grotere pensioenfondsen in Nederland, dat er werd nagedacht over een nieuwe verlaging van de pensioenen dit jaar. Per 1 april vorig jaar voerde het fonds al een forse verlaging van de pensioenuitkeringen door van 5,1 procent.

PME laat woensdag ook weten dat de opgebouwde pensioenrechten van de werknemers eveneens met 0,5 procent worden verlaagd.

Door de maatregel krijgt een gepensioneerd metaalbewerker met een gemiddeld PME-pensioen van 660 euro bruto per maand 3,30 euro bruto per maand minder pensioen.

Compenseren

Als de positie van het fonds aan het eind van 2014 voldoende is verbeterd, dan heeft het bestuur de ruimte om de pensioenen te verhogen en daarmee deze verlaging te compenseren, aldus PME.

Op grond van het herstelplan had PME per eind december een dekkingsgraad van minimaal 104,3 procent moeten hebben. Het pensioenfonds had tot 12 februari de tijd om tot een besluit te komen en De Nederlandsche Bank (DNB) hierover te informeren.

Het fonds heeft 630.000 deelnemers. De sector omvat bijna 1.300 grote en middelgrote ondernemingen, van scheepswerven tot producenten van halfgeleiders.

Vergrijsd

PME staat er slechter voor dan de andere grote pensioenreuzen in Nederland omdat het een 'vergrijsd' fonds is, met relatief veel oudere deelnemers.

Daardoor zijn de betalingsverplichtingen hoger en kunnen er minder risico's worden genomen. Zo kan PME bijvoorbeeld minder geld steken in aandelen. Andere pensioenfondsen profiteerden het afgelopen jaar juist flink van de stijgende beurskoersen op de aandelenmarkten.

Fondsen met een jonger bestand kunnen volgens PME veel meer risico nemen, omdat zij veel pensioenen pas over een langere tijd terug moeten gaan uitkeren.