Het Zeeuwse energie- en nutsbedrijf Delta heeft het Amerikaanse Morgan Stanley ingehuurd om te kijken naar een mogelijke fusie of verkoop. 

Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf woensdag bevestigd tegenover NU.nl, na berichtgeving hierover in het Financieele Dagblad (FD).

"We onderzoeken op verzoek van de aandeelhouders of Delta zelfstandig verder kan, of dat fuseren of verkoop een betere optie is", aldus de woordvoerder. Vanwege de brede invalshoek is gekozen voor de internationale partij Morgan Stanley.

Wat Delta betaalt voor het advies van de Amerikaanse zakenbank wordt niet bekendgemaakt. "Die informatie houden we binnenshuis", aldus de woordvoerder. Volgens het FD is voor Morgan Stanley gekozen om de zoektocht internationaler te maken.

Delta hoopt dat het traject niet lang gaat duren. "We hebben met de aandeelhouder afgesproken om tempo te maken. Dit moet geen jaren gaan duren." Volgens de woordvoerder moet het advies van Morgan Stanley voor de zomer klaar kunnen zijn. 

Borssele

Delta is voor de helft in handen van de provincie Zeeland. De overige aandelen zijn verdeeld over negentien Zeeuwse en Noord-Brabantse gemeenten en de provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland. 

Delta is eigenaar van de kerncentrale Borssele. Ook heeft het bedrijf kolen-, gas-, en biomassacentrales en windturbines. Het bedrijf is naast energie actief in afval en kabeldiensten. In 2012 had Delta een omzet van 2,17 miljard euro.

Of verkoop van de kerncentrale ook mogelijk is, wil de woordvoerder niet zeggen. "We lopen inhoudelijk niet op de zaken vooruit."

Bij het bedrijf werken bijna drieduizend mensen. Afgelopen zomer maakte het bekend honderd banen te schrappen.