Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft dinsdag met een kleine meerderheid ingestemd met verhoging van het schuldenplafond gedurende een jaar. 

221 afgevaardigden stemden voor het voorstel, 201 tegen.

Het Huis stelde geen eisen aan de verhoging van de schulden die de overheid mag maken.

Het voorstel gaat nu naar de Senaat, die er woensdag over debatteert. Van de 232 Republikeinen stemden er 21 voor het voorstel. De stemming was vervroegd van woensdag naar dinsdag, omdat een winterstorm het openbare leven in Washington dan dreigt te verstoren.

In oktober moest een deel van de Amerikaanse overheid worden stilgelegd, omdat de partijen in het Congres het niet eens konden worden over de verhoging van het schuldenplafond.

Eindeloze onderhandelingen

Pas na eindeloze onderhandelingen tussen Obama en de Republikeinen stemde de laatste partij in met een voorstel om het plafond tot 7 februari 2014 op te krikken. Het akkoord voorkwam dat de VS hun rekeningen niet op tijd zouden kunnen betalen.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft gewaarschuwd dat de VS eind februari in betalingsproblemen zouden kunnen komen als het voltallige Congres (Huis van Afgevaardigden en de Senaat), tegen die tijd geen beslissing heeft genomen.