DEN HAAG - Het conflict rond de Russische oliemaatschappij Yukos heeft ervoor gezorgd dat de dieselprijs een nieuw hoogtepunt heeft bereikt. Shell verhoogde het tarief voor dit soort brandstof vrijdag met 1,4 eurocent tot 0,909 euro, het hoogste niveau dit jaar.

In Rusland speelt zich een machtsstrijd af tussen de overheid en Yukos. Het concern moet miljarden dollars aan belastinggeld terugbetalen. Daardoor dreigde Yukos lange tijd een deel van de olieproductie stil te leggen. Donderdag zeiden Russische autoriteiten echter dat de onderneming mag blijven produceren.

Door alle perikelen rondom Yukos zijn de prijzen op de olietermijnmarkt vrijdag weer tot recordhoogten gestegen. Vooral daarom heeft Shell de prijs van diesel verhoogd. De onderneming zegt zich te baseren op internationale productnoteringen. "Er hoeft maar iets te gebeuren op de oliemarkt op de brandstofprijzen stijgen", zei een woordvoerder van de oliemaatschappij.

Dieselrijders mogen zich gelukkig prijzen dat de dollar relatief goedkoop is. Dat drukt de dieselprijs nog enigszins, aldus Shell. Transport en Logistiek Nederland (TLN) is bezorgd over de dure diesel en houdt de prijsontwikkeling nauwlettend in de gaten. Een zegsvrouw benadrukt echter dat veel transportbedrijven wel gewend zijn aan prijsschommelingen. Vaak hebben ze zich in hun contracten ingedekt tegen de fluctuerende dieselprijzen.

Vier jaar geleden werd er in veel landen actie gevoerd tegen de toen zeer dure diesel. Volgens Shell kostte in november 2000 een liter van deze brandstof omgerekend 96 eurocent. In Nederland wierpen vrachtwagenchauffeurs blokkades op met lange files als gevolg.

Ook voor een liter ongelood moeten automobilisten vanaf vrijdag meer neertellen bij de pomp. Shell verhoogde de prijs met 1 eurocent tot 1,279 euro. De verhoging volgde op een reeks van verlagingen.