AMSTERDAM - Banken zullen in de toekomst geen hypotheken meer afsluiten met rentevaste periodes. Dat heeft de financiële topman van ING, C. Maas vorige week op een analistenbijeenkomst gezegd, een woordvoerder van de bank bevestigde dat zaterdag.

Maas ging voor het analistengehoor in op de gevolgen van de aanstaande nieuwe internationale boekhoudkundige regels. Deze gaan vanaf 2005 gelden voor Europese bedrijven. "Dat zal dus niet alleen ING betreffen, maar alle banken", aldus de woordvoerder.

Vanaf 2005 moeten de banken de werkelijke waarde van hun hypotheekportefeuille op de balans vermelden. Nu bestaat die portefeuille uit de waardes bij afsluiting van de hypotheek, met de afgesproken rentepercentages. "De regels zeggen dat de hypotheekportefeuille gebaseerd moet zijn op de actuele marktwaarde", licht de woordvoerder toe.

Wanneer nu een hypotheek wordt afgesloten op een rentepercentage van bijvoorbeeld 5 procent, komt dat als zodanig ook in de boeken. Wanneer de rente na een jaar ofzo stijgt, had de bank bij afsluiting van de hypotheek op dat moment een hogere rente kunnen rekenen. "De waarde van de portefeuille daalt dan dus."

De banken zouden die portefeuille volgens de nieuwe regelgeving dan ook moeten afwaarderen. Dat risico gaan de banken niet nemen. "Dat kunnen de banken niet dragen", zegt de ING-zegsman. Daarom zal de consument ervoor moeten opdraaien, in de vorm van onzekerheid over de toekomstige rente van hun hypotheek.

Consumentenbond

Een woordvoerder van de Consumentenbond reageert geschokt op het nieuws. "De gevolgen voor de consument kunnen we nu nog niet geheel overzien, maar dit betreft heel veel mensen en ligt heel gevoelig", aldus een woordvoerder. "De banken zijn bang voor verliezen, wij zijn bang voor de consequenties voor de klanten."

Volgens hem werkt het zowel voor de huidige huizenbezitters als de nieuwkomers op de markt afschrikwekkend wanneer de rente niet meer voor een bepaalde periode vaststaat. "Nu weet je waar je op langere termijn aan toe bent als je een hypotheek afsluit, die zekerheid verdwijnt dan."