Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) heeft 'geen principieel bezwaar' tegen een overname van SNS Reaal door een buitenlandse partij. 

De enige voorwaarde is dat SNS in Nederland als zelfstandige bank blijft bestaan. 

SNS-topman Gerard van Olphen zei zondag in een interview met NU.nl dat het een mogelijke optie voor de bank is om in buitenlandse handen te komen. 

Voor Dijsselbloem zit daar "geen taboe op", zei hij in een interview met RTL ZOm het voortbestaan van SNS Reaal te garanderen wordt in het geval van een buitenlandse overname wel een beschermingconstructie opgetuigd zodat de bank niet wordt opgesplitst.   

Divers

"Voor mij is één ding belangrijk; ik wil dat het bankenlandschap in Nederlands divers blijft, dat er keuzevrijheid en concurrentie blijft. Als daarachter een buitenlandse eigenaar zit, is voor mij geen principieel bezwaar", zegt Dijsselbloem.

Dijsselbloem wil een herhaling van het scenario rond ABN AMRO voorkomen. "Meerdere buitenlandse partijen kochten ABN, verscheepten de goede delen naar het buitenland en lieten in Nederland een berooide bank achter." 

Bekijk het interview met Van Olphen:

Griekenland

Dijsselbloem zei ook dat definitieve uitlatingen over een nieuw Europees hulppakket voor Griekenland voorbarig zijn. Dijsselbloem werd gevraagd naar opmerkingen van de Griekse premier Antonis Samaras, die zondag zei dat zijn land geen derde hulppakket nodig heeft.

Volgens de minister is het voorbarig om nu al te zeggen dat Griekenland nieuwe steun nodig heeft of om definitief te zeggen dat dat niet nodig is. Hij meent dat er wel "reden is voor optimisme'' over Griekenland. ''Ze hebben veel winst geboekt op het punt van het beheersen van de begroting.''

Optimisme

Dijsselbloem meent dat er wel ''reden is voor optimisme'' over Griekenland en dat de tekenen positiever zijn dan een jaar geleden. Zo lijkt er voor het eerst in jaren weer sprake te zijn van economische groei en hebben de Grieken volgens Dijsselbloem veel winst geboekt bij het beheersen van de begroting.

Maar de echte test hebben de Grieken nog niet ondergaan, aldus Dijsselbloem. Ze zijn nog niet naar de financiële markten geweest om weer zelf geld te lenen. ''Zolang dat niet is gebeurd, is het te vroeg om te praten over het einde van het hulpprogramma.''

De Grieken moeten verder met hervormen. ''Er moet echt nog werk worden verzet. Dan zien we na de zomer wat er volgend jaar gebeurt.''

Meer over Griekenland in ons dossier