De economie van Cyprus doet het beter dan verwacht. Experts van de Europese Centrale Bank, de Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de geldschieters aan de eilandstaat, concluderen dat in een dinsdag gepubliceerd rapport.

De economie van het eurozoneland kromp in 2013 met 6 procent. "Hoewel significant is dit bijna 2 procentpunt beter dan voorspeld'', aldus de experts.

Voor dit jaar wordt een krimp van 4,8 procent verwacht. In 2015 moet er dan een kleine economische groei van 1 procent zijn, verwachten de experts.

Cyprus kreeg van de EU en het IMF een reddingspakket van 10 miljard euro. In ruil voor de steun moet het land zijn financiële sector en de economie hervormen.

De implementatie van het programma ligt op schema, stellen de geldschieters. Al blijven er veel uitdagingen. Zo moet het land nog werk maken van het hervormen van het systeem van sociale zekerheid. Ook belastingontduiking moet aangepakt worden.

Kapitaalverkeer

Het langzaam versoepelen van de kapitaalrestricties zal binnenkort verder gaan, aldus het rapport. Het land legde het kapitaalverkeer aan banden om te voorkomen dat spaarders hun geld naar het buitenland zouden sluizen. Dat zou namelijk het ineenstorten van het financiële systeem tot gevolg kunnen helpen.

Het rapport maakt de weg vrij voor de ministers van Financiën van de eurolanden en voor het IMF om in te stemmen met de uitbetaling van de volgende termijn aan Cyprus. Het gaat om 150 miljoen euro van de eurolanden en 86 miljoen euro van het IMF.

Alles over de schuldencrisis in ons dossier