Televisie- en filmproductiemaatschappij Eyeworks is verkocht aan Warner Bros, onderdeel van het Amerikaanse entertainmentbedrijf Time Warner.

Dat bevestigt een woordvoerder van Eyeworks tegenover NU.nl.

Warner Bros neemt alle vestigingen in vijftien landen, buiten de Verenigde Staten, over. De Amerikaanse tak van het Nederlandse bedrijf blijft zelfstandig en blijft eigendom van de oprichters.

Topman en mede-oprichter Reinout Oerlemans gaat Eyeworks USA vanuit Los Angeles leiden. Eyeworks USA gaat een internationale distributieovereenkomst aan met Warner Bros.

Overname

In januari werd bekend dat Time Warner, moederbedrijf van film- en televisiemaatschappij Warner Bros, interesse had in Eyeworks. Het Amerikaanse bedrijf zou bereid zijn om 200 miljoen euro te betalen en wilde graag dat Oerlemans als creatief directeur betrokken bleef.

Eyeworks doet dinsdag geen mededeling over het overnamebedrag.

Kevin Tsujihara, CEO van Warner Bros, noemt de overname "een belangrijke stap in onze strategie om de postie van Warner Bors wereldwijd verder te versterken". Het bedrijf voegt met de overname dertien nieuwe landen toe aan hun netwerk.

Oerlemans

Oerlemans spreekt over een "mijlpaal" voor zowel Eyeworks als voor hem persoonlijk.

Oerlemans was op zoek naar een overname voor internationale distributie van zijn tv-producties. De Amerikaanse bank Goldman Sachs heeft in 2011 in opdracht van Oerlemans bij grote mediaconcerns gepeild of er belangstelling was voor een overname. Daarna maakte Oerlemans bekend zelfstandig te blijven.

Naast Oerlemans is Joop van den Ende grootaandeelhouder van Eyeworks met 30 procent van de aandelen.