Zo'n zesduizend werknemers in de sociale werkvoorziening hebben dinsdag in Den Haag actie gevoerd voor het behoud van hun banen.

Dat meldt Abvakabo FNV.

Volgens de vakbond wordt de sociale werkvoorziening nu al afgebouwd, terwijl mensen met een arbeidshandicap nog niet terecht kunnen bij 'reguliere' werkgevers.

''Dan komen ze dus thuis te zitten met een uitkering en dat willen ze niet'', aldus de bond.

Participatiewet

In het voorstel voor de zogeheten Participatiewet staat onder meer dat mensen met een arbeidshandicap zo veel mogelijk naar reguliere werkplekken moeten gaan. De Tweede Kamer moet het wetsvoorstel nog behandelen.

De vakbond wil dat deze plannen van tafel gaan en organiseerde daarom de demonstratie op het Lange Voorhout. Zo ziet de werknemersorganisatie onder andere graag dat de zorgplicht voor mensen in de sociale werkvoorziening behouden blijft. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) heeft dat onderdeel geschrapt in de nieuwe plannen.

Zorgplicht

Volgens Corrie van Brenk, voorzitter van de Abvakabo, weet Klijnsma niet wat zij daarmee aanricht. "Dat betekent dat mensen met een arbeidshandicap die nu in een sociale werkplek werken, straks alle risico’s dragen als zij bij een reguliere werkgever gaan werken", zegt Van Brenk.

Volgens de vakbondsvrouw hebben deze mensen de zekerheid nodig om terug te kunne vallen op werk in een sociale werkplekvoorziening. "Nu wordt werken bij reguliere werkgevers een enorme gok, omdat het vangnet sociale werkplaats wordt afgebroken."

Gemeente

Klijnsma sprak de actievoerders toe. Zij zei juist dat gemeenten ook in de toekomst een zorgplicht houden. Als arbeidsgehandicapten vanuit de sociale werkplaatsen in een reguliere baan aan de slag gaan en het daar niet kunnen bolwerken, blijven gemeenten dus verantwoordelijk om hen te begeleiden naar ander werk.