De Nederlandsche Bank (DNB) is naar de rechter gestapt om de schade door het faillissement van de IJslandse spaarbank Icesave in 2008 alsnog vergoed te krijgen. 

De Nederlandsche Bank bevestigt het sturen van een dagvaarding aan het IJslandse garantiefonds voor spaartegoeden TIF, maar wil lopende de procedure inhoudelijk niet verder ingaan op de zaak, aldus een woordvoerder maandagavond.

Het TIF liet maandag weten dat DNB omgerekend 660 miljoen euro van de IJslanders eist. Ook het Britse Financial Services Compensation Scheme (FSCS) wil geld zien en eist 2,87 miljard euro. Inclusief rente en proceskosten kan de claim oplopen tot in totaal ruim 6 miljard euro. De dagvaarding is in november verstuurd, maar maar nu pas naar buiten gebracht.

Door de val van moederbedrijf Landsbanki verloren ook veel Nederlandse en Britse Icesave-spaarders hun geld. Voor zover hun tegoeden binnen de normen van het depositogarantiestelsel vielen, zijn zij gecompenseerd door de toezichthouders in eigen land. Die proberen al jaren de rekening door te schuiven naar IJsland.