Het gesprek van maandagochtend tussen vakbonden en de  werkgevers van Flora Holland heeft beide partijen niet nader tot elkaar gebracht.  De werknemers leggen het werk weer neer.

Dat laat FNV Bondgenoten-bestuurder Celil Coban aan NU.nl weten.

Maandagochtend hadden werkgevers en werknemers een ontmoeting, maar volgens de vakbond voldeed het gebaar van de werkgevers niet aan hun eisen.

"Het komt niet in de buurt van wat we willen", zegt Coban.

De werkgevers stellen 1,5 miljoen euro extra beschikbaar voor de tweehonderd geplande ontslagen  bij het bloemenbedrijf.

Onbegrijpelijk

Flora Holland noemt het "onbegrijpelijk" dat bonden niet verder willen praten. "We kunnen dit niet in tenten op locaties oplossen. Dat kan alleen aan de onderhandelingstafel'', stelt directeur Rens Buchwaldt.

Enkele honderden werknemers op de locaties in Aalsmeer, Naaldwijk en Rijnsburg gingen maandag in staking. Maar volgens FloraHolland zijn er voldoende werkwilligen om te kunnen draaien, zij het met enige vertraging.

Deze maandag geldt als een van de drukste dagen van het jaar, in de aanloop naar Valentijnsdag op vrijdag 14 februari. Consumenten zullen volgens het bedrijf weinig merken van de staking.

Ontslagvergoeding

De door de vakbonden georganiseerde acties, met als inzet een beter sociaal plan, begonnen donderdagavond met een 24 uursstaking en kregen zondagmiddag een vervolg.

De bonden eisen onder meer een hogere ontslagvergoeding. FloraHolland gaat tweehonderd voltijdbanen schrappen omdat er minder werk is.

FloraHolland, een coöperatieve onderneming, is de grootste bloemen- en plantenveiling ter wereld. 85 procent van de geveilde producten gaat naar het buitenland. Bij de veiling werken in totaal vierduizend werknemers.