Tienduizend schoonmakers zijn vorig jaar geslaagd voor het examen van de basisopleiding algemene schoonmaak. Daarmee is het aantal gediplomeerde schoonmakers in 2013 verdubbeld.

Dat meldt het examenbureau van de Raad voor Arbeidsverhoudingen Schoonmaak- en Glazenwassersbranche (RAS) maandag.

Volgens RAS groeit het aantal schoonmakers dat een opleiding volgt doordat de cao voor 2013 is aangescherpt.

Inmiddels is het een harde eis voor schoonmaakbedrijven dat ze hun personeel in de eerste zes maanden van het dienstverband een opleiding aanbieden.

Professionaliteit

Sinds januari 2009 verdubbelt het aantal kandidaten dat een opleiding tot schoonmaker volgt volgens het RAS bijna ieder jaar.

In dat jaar werd het examenbureau opgericht. De investering in opleidingen bevordert volgens de organisatie de professionaliteit en de ontwikkelkansen van de schoonmakers.

Cao

In 2012 staakten duizenden schoonmakers voor een betere cao. Een van de belangrijkste eisen van de vakbonden was dat schoonmaakbedrijven meer in de opleiding van hun werknemers zouden investeren.

Ook dit jaar lopen de onderhandelingen over de cao in de schoonmaakbranche moeizaam. De bonden vinden dat schoonmakers te weinig tijd krijgen om hun werk goed te doen. Eind januari openden werkgevers en de bonden de onderhandelingen.