De EU-lidstaten zijn uiterst verdeeld over het toestaan van de teelt van een nieuwe genetisch gewijzigde maissoort.

Een stemming staat voor dinsdag in Brussel op de agenda, maar diplomaten spraken maandag de verwachting uit dat er geen knoop wordt doorgehakt. Nederland is een van de landen die het er moeilijk mee hebben.

Op tafel ligt het voorstel van de Europese Commissie om de teelt van de omstreden genmais 1507 in de lidstaten toe te laten. De Nederlandse minister gaat tegenstemmen omdat de Tweede Kamer dat wil. Die nam een motie aan van de Partij van de Dieren.

Volgens minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken gaan zeker zes andere landen zich van stemming onthouden. De Duitse regering bijvoorbeeld is intern verdeeld. Critici, zoals de internationale milieuorganisatie Greenpeace, stellen dat de mais schadelijk kan zijn voor vlinders en motten.

Weerstand

Mocht er bij de EU-lidstaten een patstelling tussen voor- en tegenstanders blijven, dan kan de Europese Commissie uiteindelijk besluiten de teelt van de mais toe te laten.

Het dagelijks bestuur van de EU wijst op zes positieve adviezen van de Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA. Mais 1507 biedt weerstand tegen schadelijke nachtvlinderrupsen, zoals de Europese maisboorder.

Levensmiddelen

Producent Pioneer (DuPont) diende in 2001 een aanvraag in voor een teeltvergunning. Het Europees Hof van Justitie tikte de Europese Commissie eind vorig jaar nog op de vinger omdat er nog steeds geen besluit was genomen.

Mais 1507 mag in de EU al worden gebruikt in levensmiddelen en diervoeders. Op dit moment wordt er een genetisch gewijzigd gewas geteeld in de EU, de mais MON810 van Monsanto, voornamelijk in Spanje. In acht EU-lidstaten is de teelt van MON810 verboden.