Het ziet ernaar uit dat vorig jaar meer toeristen in Amsterdamse hotels hebben geslapen dan het jaar ervoor.

Onderzoek van de gemeente laat in de eerste tien maanden 7 procent meer hotelovernachtingen zien dat het jaar ervoor.

Naar verwachting komt het totaal aantal voor 2013 op meer dan 11 miljoen, meldt het bureau onderzoek en statistiek (O+S).

De gemeente loopt hiermee vooruit op de definitieve cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), die nog volgen. In 2012 stond de teller in de hoofdstad op 10,6 miljoen overnachtingen.

Uit het onderzoek van O+S blijkt dat vooral meer Nederlanders, Duitsers, Fransen en Britten een nachtje in Amsterdam doorbrachten. Ook reizigers uit de zogenoemde BRIC-landen Brazilië, Rusland, India en China zorgden voor een toename.

Opvallend

Volgens het onderzoeksbureau is de toeristische groei opvallend gezien de economische omstandigheden. De Amsterdamse hoteliers spelen hier echter op in en komen met aanbiedingen of werken intensiever samen met boekingssites.

Vorige maand maakte het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) al bekend dat een recordaantal buitenlandse toeristen ons land vorig jaar heeft bezocht. De teller stond op meer dan 12,7 miljoen, ruim 4 procent hoger dan in 2012.