De staking bij bloemenveiling Flora Holland leidt vooralsnog niet tot grote problemen. Enkele honderden werknemers op de locaties in Aalsmeer, Naaldwijk en Rijnsburg werken maandag niet.

Maar volgens Flora Holland zijn er voldoende werkwilligen om te kunnen draaien, zij het met enige vertraging.

Deze maandag geldt als een van de drukste dagen van het jaar, in de aanloop naar Valentijnsdag op vrijdag 14 februari. Consumenten zullen weinig merken van de staking bij Flora Holland, zei een woordvoerder.

De door de vakbonden georganiseerde acties, met als inzet een beter sociaal plan, begonnen donderdagavond met een 24-uursstaking en kregen zondagmiddag een vervolg. De bonden eisen onder meer een hogere ontslagvergoeding. Flora Holland gaat 200 voltijdbanen schrappen omdat er minder werk is.

Onderhandelingen

Op uitnodiging van de directie van Flora Holland treffen partijen elkaar maandagochtend om 10.00 uur. Wat de vakbonden betreft, zal er van onderhandelingen geen sprake zijn omdat de directie geen concrete voorstellen op tafel heeft gelegd.

''Wij gaan koffiedrinken en aanhoren wat ze te zeggen hebben'', zei vakbondsbestuurder Celil Coban van FNV Bondgenoten.

Flora Holland, een coöperatieve onderneming, is de grootste bloemen- en plantenveiling ter wereld. 85 procent van de geveilde producten gaat naar het buitenland. Bij de veiling werken in totaal 4000 werknemers.