Sommige banken in de eurozone hebben geen toekomst en moeten afgezonken kunnen worden.

Dat zei Danièle Nouy, de vrouw die namens de ECB toezicht gaat houden op de banken, in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times.

Nouy zei ook dat ze de band tussen overheden en banken wil doorbreken omdat die verbintenis in haar ogen de basis vormde voor de crisis.

Ze eist dat banken kapitaal aanhouden als buffer voor hun beleggingen in staatspapier.

Risico

''Een van de belangrijkste lessen uit de huidige crisis is dat er geen risicoloze bezittingen zijn, dus beleggen in staatspapier is niet zonder risico.

Dat is aangetoond, dus nu moeten we daarop reageren'', aldus Nouy. ''Ik geef toe dat het misschien niet het beste moment is om middenin de crisis de regels te wijzigen, maar de ruimte om in te grijpen is er.''

Slachtoffers

Nouy is het eens met ECB-president Mario Draghi dat de komende 'gezondheidscheck' van banken in de eurozone een aantal slachtoffers op moet leveren om de test geloofwaardig te laten zijn. ''We moeten accepteren dat sommige instellingen geen toekomst hebben.''

Daarmee pareerde Nouy speculatie dat de zwakke broeders gered kunnen worden in een overnamegolf. ''We moeten een aantal banken op een ordelijke wijze laten omvallen en ze niet noodzakelijkerwijs proberen te laten fuseren met andere instellingen.''

Beter

De Française zei wel dat de banken in de eurozone er in het algemeen beter voor staan dan beleggers denken. Het toezichtsorgaan van de ECB dat Nouy gaat leiden, officieel de Single Supervisory Mechanism, ziet in november het levenslicht.

De instantie gaat de vinger aan de pols houden bij de 130 grootste banken in de eurozone. Kleinere instellingen zijn de verantwoordelijkheid van nationale toezichthouders, maar Nouy gaf aan ook daar de hoofdrol voor zich op te zullen eisen als daar aanleiding toe is.