Het is niet uitgesloten dat de vorig jaar genationaliseerde bank en verzekeraar SNS Reaal in handen komt van een buitenlandse eigenaar.

Dat is een van de drie mogelijke opties die bestuursvoorzitter van SNS Reaal, Gerard van Olphen, noemt in een interview met NU.nl.

Van Olphen wil de beste route voor de bank bepalen.

"Dat kan zijn een beursgang, dat kan zijn een overname van een buitenlandse partij en dat kunnen institutionele beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeraars zijn die in onze bank willen investeren", zegt de bestuursvoorzitter.

Hij benadrukt dat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem eerst zijn gedachten daarover moet bepalen en dat aan de Tweede Kamer zal laten weten. 

ABN Amro 

Bij het eveneens genationaliseerde ABN Amro is juist bedongen dat buitenlandse partijen de bank niet in handen kunnen krijgen bij een beursgang. Dijsselbloem vreest dat de organisatie wordt opgeknipt en doorverkocht, dat is niet in het belang van Nederlandse spaarders en rekeninghouders redeneert hij.

Van Olphen noemt het wel een optie voor zijn bank. "We willen SNS behouden als onafhankelijke vierde bank in Nederland als uitdager van de grote drie (ABN Amro, ING en Rabobank, red.). Dat kan ook in buitenlandse handen." 

Opsplitsen

Wanneer de bank weer naar de beurs gaat en of dat überhaupt zal gebeuren, weet Van Olphen ook nog niet. Er wordt momenteel gewerkt aan de opsplitsing van het verzekeringsdeel Reaal en de bank SNS, een eis van de Europese Commissie in ruil voor de verkregen staatssteun.

Van Olphen: "Dit jaar en 2015 worden gedomineerd door de verkoop van Reaal, daarover gaat de minister in maart met de Tweede Kamer overleggen. Daarna wordt er in de zomer gekeken naar wat haalbaar en reëel is voor het bankgedeelte." 

Buffers

Van Olphen pleit ook voor een andere methode om de kapitaalbuffers van banken te meten. Nu wordt er gekeken naar het eigen vermogen ten opzichte van de totale uitstaande activiteiten van een bank, de zogenoemde leverage ratio. 

De SNS-topman ziet graag dat er in plaats daarvan vooral gekeken wordt naar de risicodragende activiteiten van een financiële instelling zoals die zijn afgesproken in het Basel III-akkoord. 

"Het is nogal een verschil of een bank 10 miljoen euro investeert in een biotechbedrijf in Peru, of vijftig keer een hypotheek geeft van twee ton aan Nederlanders die netjes een huis kopen en 50.000 euro eigen spaargeld meenemen", zegt Van Olphen daarover.

Bekijk het interview:

Europa

Momenteel woedt er ook een discussie of het zinvol is om af te wijken van Europese regels omtrent de leverage ratio. Het kabinet wil een minimum van 4 procent opleggen aan banken terwijl er op Europees niveau 3 procent is afgesproken.

SNS Reaal doet geen zaken in het buitenland, dus strengere Nederlandse wetten over kapitaalbuffers maakt voor de SNS bank geen verschil, maar Van Olphen voorziet wel problemen met zo'n ongelijk speelveld. 

"Voor banken die vanuit Nederland internationaal zakendoen is het een nadeel vergeleken banken die vanuit Duitsland of Frankrijk opereren. Want  voor iedere lening moet die Nederlandse bank 25 procent meer kapitaal aanhouden dan die Duitse of Franse bank", aldus Van Olphen.

Nationalisatie

SNS Reaal werd ruim een jaar geleden met 3,7 miljard euro genationaliseerd omdat de bank anders failliet dreigde te gaan door zware verliezen op vastgoedtak Property Finance. Direct na deze operatie trad Van Olphen aan als bestuursvoorzitter.

Lees ook: SNS-topman wil debat over maatschappelijke rol banken